I VALET OCH KVALET

Välkomna till podden ”I valet och kvalet” inför det stundande kommunalvalet 2021!

För att ni som väljare skall få en chans att lära känna oss bättre har vi valt ut vissa ämnen som vi kommer att diskutera tillsammans med inbjudna gäster varje veckoslut fram till valdagen.

28.2.2021

Vilken utomordentligt spännande dag det är – idag har första delen av podden ”I valet och kvalet” kommit ut. Det är jag och Larrie Griffis (SFP kandidat i Helsingfors), som kommit ihop för att prata om viktiga teman, så där som t.ex. småbarnspedagogik och isbjörnar. Tanken är att vi i varje avsnitt diskuterar på tumis eller tillsammans med en inbjuden gäst kring något för oss viktigt tema. Det blir en liten insikt i vem vi är och vad vi vill jobba för inom kommunalpolitiken. Förutom politik och viktiga samhälleliga teman, så diskuteras även annat smått och gott. Ja sånt där som isbjörnar och myggholkar och annat intressant.

Låter det bra? Eller helt knäppt? Det ska jag låta er bestämma. Och vi hör gärna era åsikter om både det tema vi diskuterar och podden i allmänhet. Efter varje avsnitt fortsätter vi diskussionen på varsitt håll på olika plattformer. Jag kommer att berätta mera på Facebook, Instagram och på min webbsidaom hur jag tycker och tänker om det som diskuterats i podden. Kom gärna med och diskutera med mig!

6.3.2021

Egna definitioner och andras kategorisering. I dag diskuterar vi fördomar och indelning, minoriteter och feminism. Måste man definiera sig efter andras förväntningar eller räcker det med de egna värderingarna?
Dagens poddavsnitt är den första delen av två.
Att vara eller icke vara… Det är faktiskt frågan.

7.3.2021

Det är dagen före Internationella kvinnodagen så vem kan vara bättre gäst än Pia Sundell, verksamhetsledare för Barnavårdsföreningen i Finland och vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs. Idag pratar vi vidare om jämställdhet och feminism och gräver djupare i semantik och definitioner. Anne berättar om idrottande ungdomars engagemang för jämställdhetsfrågor och Larrie hamnar i konflikt med sig själv gällande inkvotering.
Som vanligt svarar Kalle på kluriga frågor.

13.3.2021

Dagen till ära dyker den karismatiske Vetenskapskommunikatören Simon Granroth upp i studion. Han ser sig själv som mjukt liberal och värnar starkt om miljöfrågor. Vi tar honom på pulsen och funderar över vad man själv kan göra för sin närmiljö. Anne fortsätter idogt att plocka bort skräp i naturen, och Larrie talar om matsvinnet inom statliga anstalter och affärer. Simon vill att det hållbara skall göras lättare, snabbare och billigare. Idag är det dessutom Mazarinedagen. Bara en sån sak.

28.3.2021

Idag träffar vi Nora Karlsson som arbetar som pedagogiskt ansvarig lärare vid Marias asyl. Vi får en inblick i dagvårdens viktiga arbete och pratar om det verkligen är så bra att spara in på den framtidsinvestering som barn är.  Anne avskyr att bli lurad, Nora tycker att man kan äta pizza från mitten och Larrie funderar över hur man tar sig an kanelbullar. Som vanligt kollar Kalle upp viktiga fakta.

4.4.2021

Virvon Varvon… 
Studenten Eric Torsell besöker podden och berättar om digitala vänskapsband och varför han anser att det är bra att vi talar öppet om psykisk ohälsa hos ungdomar. Dessutom får vi veta vad för hemligt hyss han genomförde en Hallowwen för några år sedan. ”Mamma betalar” konstaterar Kalle. Hästar hellre än handboll säger Anne och Larrie erkänner att han vill vara häxa. 
Ett ”äggande” avsnitt såhär i påsktider.

11.4.2021

Mod och mobbning. Rektor Agneta Torsell visste redan när hon var sju år att hon skulle bli rektor när hon blev stor. Nu är hon det och vet vad hon vill liksom hur stort ansvaret är.Som vanligt har Kalle koll på fakta medans Larrie suktar efter en rosa skarf. Anne och Agneta funderar över vänskap. Och det är vår i luften.

18.4.2021

”Vissa saker händer inte av sig själv, vissa saker måste man fortsätta kämpa för”
Redaktör, programledare, politisk kandidat, och numera verksamhetsledare vid tankesmedjan Agenda. Ted Urho har många strängar på sin lyra och han vet att spela lyran med klara toner.
Vi språkar om språk, språkklimat och språklig rikedom. Anne njuter av att våren äntligen är här och Larrie tänker lära sig finska. Kalle har koll på fakta och passande nog är det idag amatörradions dag. Bara en sån sak.

25.4.2021

Vad är kultur?
”Kultur är människors drömmar och traditioner, berättelser och uttryckssätt.” Vi träffar Nina Gran, specialplanerare vid Helsingfors stad, och fördjupar oss i kulturens existens och väsen. Anne känner sig kulturellt barskrapad och Larrie saknar hur ljuset släcks innan en föreställning. Kalle rannsakar sin hjärna och förklarar hur Kristian Tyrann blev en drake.
Att vara eller inte vara, helt enkelt.

2.5.2021

”Det var först när vi informerade läsarna om att vi sedan ett tag tillbaka hade refererat lika mycket gällande damidrotten som herridrotten som de negativa reaktionerna kom.  innan hade ingen ens kommenterat det.” Hufvudstadsbladets sportchef, Filip Saxén, fortsätter sitt idoga arbete inom jämställd idrott och samtalar med Anne om projektet ”På samma linje” som hon varit projektledare för. Larrie ställer frågor och Kalle har svar. Och tillsammans önskar vi lyssnarna en trevlig valborg och första maj så här i efterskott.

9.5.2021

Today we celebrate mothers and talk about how it’s celebrated around the world. Our trustworthy sidekick Kalle tells about the different ways people celebrate it around the globe.
Our guest Byoma Tamrakar, talks about integration, how to activate immigrants in politics and some horrid truth about trafficking. Larrie wants to know if Anne and Byoma has a strategy if their children forgets to greet them today.
Tune in and enjoy.

16.5.2021

Nina af Hellström ställer också upp i valet. Den här gången talar vi om tillgänglighet, kvotering, kostnader och värderingar. Att skapa en inkluderande vardag är ett enormt arbete och Nina delar med sig av den kunskapen. Och frågan är; hur kan vi göra arbetslivet mer öppet och inkluderande för personer med funktionsnedsättningar?
Anne funderar vidare över hur ett arbete kan vara rehabiliterande, Larrie är rädd för talande hissar och som vanligt ger Kalle svar på tal. En måndag kvar. Visst är ni redo att rösta?

23.5.2021

Hur kan man kombinera sexualitet, religion och barnpedagogik? Man bjuder in Monica Pensar till podden. För henne är de alla lika viktiga ämnen och under diskussionen så flyter vi fram och tillbaks mellan dessa teman. Anne berättar att hon simmat med delfiner och Monica har simmat med sköldpaddor. Larrie har bara simmat genom ett stim med brännmanet. Och äntligen får vi veta av Kalle vad som kännetecknar en nörd.

30.5.2021

Denna soliga söndag gästas vi av den multibegåvade och megautbildade Sari Somppi. 
Som varande kriminolog, psykolog, fullmäktigeledamot, och regiondirektör vid Brottsofferjouren, ligger Somppi inte på latsidan. Vi får en chans att diskutera om efterföljderna kring #Metoo, skillnaden mellan manligt och kvinnligt våld och när hon kommer att vara färdigutbildad flygkapten. Som den stolta Vasa-bo hon är sker även samtalet från Vasa. Annes varma stämma hör vi från Esbo och Larrie pratar från Helsingfors. Kluriga frågor svaras av Kalle och vi önskar vår redigerare Sebastian Björkman grattis på trettioårsdagen.

6.6.2021

Det drar ihop sig.
Med en vecka kvar gör vi nu en överblick av den gångna tiden? Vad är det faktiskt som Annes och Larries slogans står för om man gräver lite under ytan? Hur kommer våldsamma, blåhåriga tanter på tal och vad skiljer en sill åt från en strömming? En vecka kvar för tävlingarna om vilket avsnittstitel ni lyssnare gillar bäst och i synnerhet, vilket innehåll. 
Nu kör vi så det ryker rakt in i valresultatet. 
Wroooom…