Yleinen

Ei unohdeta sosiaalipalveluja

Harmillisen vähän on aluevaalien alla käyty keskustelua sosiaalipalveluista. Kyseessä on kuitenkin lähemmäs puolet SOTE-uudistuksen budjetista ja henkilöstöstä, joten olisi hienoa, että puolet huomiosta ja keskustelusta suuntautuisi myös SO-puolelle. SOTE-uudistuksessa on myös tarkoitus kehittää ja sujuvoittaa sosiaali- ja terveyspalveluja yhteisiksi ja toimiviksi kokonaisuuksiksi uudella hyvinvointialueella. Nyt olisi hieno mahdollisuus rakentaa moniammatilliset tiimit, jotka yhdessä auttavat ihmistä kokonaisvaltaisesti eikä vaan yhden oireen tai ongelman takia. Tässä kuitenkin tarvitaan sitä sujuvaa ja saumatonta yhteistyötä. Pelkäänpä että tuon yhteistyön saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa sillä ei ymmärretä sosiaalipalveluja, niiden moninaisuutta ja tärkeyttä. Jokainen meistä käyttää kuitenkin jossain vaiheessa elämää sosiaalipalveluja ja monessa elämäntilanteessa ne ovat aivan välttämättömiä, jotta elämä ja arki sujuisi. Eli tärkeistä asioista puhutaan. 

Tärkeä näkökulma on myös se, että kun sosiaalihuolto toimii, se ehkäisee ongelmia luoden enemmän hyvinvointia ja myös tuoden taloudellisia säästöjä. Sosiaalihuolto onkin hyvinvointia edistävää ja ylläpitävää ja siihen tulisi ehdottomasti panostaa. Mitä aikaisemmin me pääsemme tukemaan ja auttamaan sitä inhimillisempää ja taloudellisempaa tämä on. Tässä, jos jossain sote-alalla, voidaan puhua kustannustehokkaasta toiminnasta. Ja kun nyt puhutaan kustannustehokkuudesta, on hyvä myös muistaa kaikki se tärkeä työ mitä järjestöt tekevät matalalla kynnyksellä ja ehkäisevällä otteella ihmisten hyvinvoinnin eteen. Ihan ilmaiseksi ei tämäkään tapahdu, vaan järjestöjen rahoitus pitää taata ja yhteistyö mahdollistaa, mutta kokonaiskuvassa puhutaan kuitenkin suhteellisen pienistä summista verrattuna saatuun hyötyyn. Tällaista meidän tulisi tukea. 

Ei siis unohdeta sosiaalipalveluja ja kolmannen sektorin roolia vaalikeskusteluissa eikä etenkään hyvinvointialueen valtuuston tulevassa työskentelyssä. Rakennetaan yhdessä paremmat, toimivammat, monipuolisemmat ja ihmislähtöisemmät sosiaali- ja terveyspalvelut meille kaikille ja ihan kaikkiin elämäntilanteisiin. 

Anne Ahlefelt (rkp) 
Sosionomi AMK 
Aluevaaliehdokas, Espoo